Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ЗБЕРЕГТИ ЖИТТЯ

Оголошення
30.11.2021

ЗБЕРЕГТИ ЖИТТЯ

 

40 років тому, далекого 1981 року, світ дізнався про перші випадки нової, до цього невідомої хвороби.

Рік 2021. ВІЛ/СНІД, попри значні досягнення науки і медицини, продовжує бути однією зі значних проблем людства та громадського здоров’я.

За оціночними даними в світі налічується 37,7 млн. людей, які живуть з ВІЛ. Тільки за один 2020 рік у світі інфіковано вірусом імунодефіциту людини 1,5 млн. людей. В тому ж 2020 році, 680 тис. не змогли подолати недугу та померли від захворювань, пов’язаних з ВІЛ.

Традиційно, в перший день зими – 1 грудня щороку, відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом (World AIDS Day). Девіз цьогорічної акції: «Ліквідувати нерівність. Покінчити зі СНІДом. Припинити пандемію» .

В цей день по всьому світу демонструються спільні зусилля у подоланні епідемії ВІЛ/СНІДу; висловлюють та надають свою підтримку людям, чиє життя змінив ВІЛ; згадують про тих, кого через хвороби, пов’язані з ВІЛ, вже не має серед нас.

Як і торік, він буде проводитися у непростий час: миру дедалі загрожує більше пандемій. Настає третій рік пандемії COVID-19.

Викорінення СНІДу зараз під загрозою. Загальна увага переключилася на боротьбу з COVID-19, системи охорони здоров'я перевантажені. Мета з викорінення СНІДу була відсунута у зв'язку з пандемією COVID-19.

Але ми маємо пам’ятати: «СНІД – пандемія, і вона ще не закінчилася!». І заходи, необхідні для перемоги над СНІДом, також допоможуть зупинити пандемію COVID-19 та майбутні пандемії.

Глобальна стратегія тисячоліття щодо подолання ВІЛ/СНІДу до 2030 року передбачає:

  • 95% усіх позитивних знають про свій ВІЛ-статус;
  • 95% ВІЛ-позитивних осіб отримують антиретровірусну терапію;
  • 95% усіх ВІЛ-позитивних осіб, які отримують терапію, досягнули бажаного ефекту від лікування.

І якщо ми хочемо покінчити зі СНІДом до 2030 року, потрібно якнайшвидше викорінити нерівність: економічну, соціальну, культурну, правову. Без рішучих дій щодо боротьби з нерівністю світу загрожує невиконання прийнятих цілей для перемоги над СНІДом до 2030 року, продовження пандемії COVID-19 та посилення соціально-економічної кризи.

 

Україна залишається однією з країн, де продовжує зростати кількість нових випадків інфікування ВІЛ та смертей від СНІДу. Критичну ситуацію поглиблюють економічна нестабільність, трудова міграція, низька насторога населення щодо важливості дотримання заходів з профілактики ВІЛ, складна гуманітарна ситуація та бойові дії на Сході країни, пандемія COVID-19.

За оціночними даними загальна кількість ВІЛ-позитивних людей становить 260 тис. осіб, і майже третина з них не перебуває під медичним спостереженням в закладах охорони здоров’я, а отже не лікується і відповідно є джерелом розповсюдження ВІЛ.

Захворюваність на теренах України розподілена нерівномірно, і Дніпропетровська область тривалий час серед лідерів щодо поширення ВІЛ.

Станом на 01.11.2021 під медичним спостереженням в закладах охорони здоров’я області перебувають 28679 осіб, хворих на ВІЛ/СНІД.

За 10 місяців 2021 року зареєстровано 3158 нових випадків ВІЛ-інфекції (показник 100,6 на 100 тис. населення), що на 4,2% менше, ніж за аналогічний період минулого року (3333 випадки, показник – 105,0), але це майже втричі більше, ніж захворюваність в цілому по Україні.

Через напружену ситуацію з COVID-19, в області спостерігається зменшення кількості населення, охопленого тестуванням на ВІЛ на тлі росту питомої ваги позитивних осіб з вперше виявленими маркерами ВІЛ. За 9 місяців поточного року обстежено 145637 осіб, з яких у 3009 осіб (2,1%) отримано позитивні результати тестування на ВІЛ, за аналогічний період 2020 року обстежено 163744 особи, з яких маркери ВІЛ виявлено у 3180 особи (1,9%).

В той же час, незважаючи на таку статистику, в Дніпропетровській області накопичено позитивний досвід щодо впровадження кращих практик у подоланні епідемії ВІЛ/СНІДу. Людина, якщо отримує позитивний результат тестування на ВІЛ, не лишається сам на сам із хворобою. Кожна особа без перешкод має можливість почати отримувати медичну допомогу в закладах охорони здоров’я, а одночасно з цим - допомогу з боку неурядових організацій: психологічну підтримку, соціальний супровід.

В Дніпропетровській області медична допомога з приводу ВІЛ-інфекції/СНІДу надається в багатьох комунальних закладах охорони здоров’я за програмою медичних гарантій – це безкоштовно для пацієнта. Дуже важливо зазначити, що лікар відразу визначить і запропонує необхідну тактику лікування. Медичні препарати, що зупиняють розмноження вірусу в організмі, видаються БЕЗКОШТОВНО. Щоденний прийом препаратів дозволяє взяти під контроль перебіг хвороби, а завдяки цьому мати повноцінне і довге життя: зберегти імунну систему пацієнта, запобігти виникненню серйозних захворювань: туберкульозу, пневмоцистної пневмонії, злоякісних новоутворень та інших; знизити ризик смерті від цих недуг. Окрім того, приймаючи терапію, ВІЛ-позитивна особа запобігає передачі ВІЛ-інфекції своєму партнеру.

Створена система надання послуг для людей, що живуть з ВІЛ, вже позначилась позитивними результатами. За останні десять років в області вдалося досягти зниження темпів зростання епідемії ВІЛ/СНІДу, збільшити тривалість життя особам, що живуть з ВІЛ, скоротити смертність від СНІДу.

 

ВІЛ-інфекція ще залишається серйозною загрозою для здоров'я суспільства, вражаючи, переважно, молоде працездатне населення, а провідний шлях передачі інфекції – статевий.

На сьогодні – єдиний шлях дізнатися про свій ВІЛ-статус – це пройти тестування. Закликаємо всіх, хто має будь-які сумніви, або негаразди зі здоров’ям, має практики ризикованої поведінки щодо інфікування ВІЛ, не зволікати – якомога швидше пройти тестування та дізнатися свій статус. Не знання свого ВІЛ - статусу не вирішить проблему, якщо вона є. Потрібно пройти тест і почати лікування. А відтак - зберегти життя своє та життя рідних та близьких.

Так само, ще раз звертаємо увагу всіх людей, які знають про свій ВІЛ - статус, але не отримують лікування: запропонуйте пройти тестування своїм партнерам, зверніться до лікувальної установи для початку або відновлення лікування.

 

Дніпропетровський обласний медичний центр соціально значущих хвороб – ми завжди відкриті і надаємо свою допомогу всім, хто її потребує (вул. Бехтерева, 1, м. Дніпро).

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше