Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Заходи безпеки при роботі з пестицидами під час боротьби з бур'янами та комахами

Новина
12.06.2019

При обробці садів проти шкідників та хвороб плоди вкриваються пестицидами які не повинні потрапляти в кишковий тракт людини. Особливо небезпечні пестициди для дітей. Тому треба стежити, щоб діти не зривали плоди з дерев і не підбирали падалицю доти, поки не пройде 20...30 днів після обробки, залежно від пести цидів,які застосовували.

За цей час пестициди розкладаються на неотруйні речовини і плоди можна споживати, старанно помивши їх теплою водою. З обприсканих плодів яблук та груш перед споживанням слід, зчистити шкірку, особливо-коли плоди дають малим дітям.

Не можна вирощувати,суниці, аґрус, смородину,- порічки й овочеві культури під плодовими деревами, тому що ягоди достигають у той час, коли обприскують дерева, до того ж діти часто їдять ягоди зеленими, а цибулю, салат, редиску, петрушку та інші овочеві рослини взагалі використовують у свіжому вигляді щоденно. Всі препарати, які застосовуються в боротьбі з шкідниками і хворобами саду, в тій чи іншій мірі отруйні для людей.

Працювати з пестицидами можуть лише особи, в яких під час попереднього медичного огляду не виявлено захворювання, при якому протипоказана робота з хімічними засобами захисту рослин. Зберігати пестициди-треба у сухих приміщеннях, які мають добру вентиляцію. Ці приміщення замикають і не допускають у них дітей.

У приміщеннях для зберігання пестицидів забороняється тримати продукти харчування, корми та сторонні предмети. Отрути зберігають у справній і добре закритій тарі, на якій є напис «Отрута». Переносять і перевозять пестициди лише у справній тарі. Не можна переносити їх разом з харчовими продуктами і кормами. Особи, їцо працюють з пестицидами, повинні одягати спеці¬ально призначений для цього одяг, рукавиці, респіратори або протигази. Одяг, у якому обприскують, зберігають в окремому приміщенні. Заносити його в інші приміщення заборонено. Наважки пестицидів треба робити надворі на значній відстані від жилих приміщень.  

При виготовленні розчинів, обпилюванні й обприскуванні не-обхідно стежити, щоб отрута не потрапляла в ніс, очі і на шкіру. Підчас роботи з пестицидами не можна курити, їсти та пити воду. Після закінчення роботи і під час будь-якої перерви слід старанно вимити руки й обличчя водою з милом. До роботи з пестицидами не допускають підлітків до 18 років, вагітних жінок та жінок, які годують немовлят. Після закінчення роботи на місцях, де виготовляли розчини та заправляли машини, грунт слід перекопати орієнтовно на глибину 20 см. Рештки розчи-нів та принад глибоко закопують у землю.

Обприскувачі, обпилювачі, відра, діжки та інший посуд після роботи добре миють і не використовують для інших господарсь¬ких потреб.По краях обробленої ділянки ставлять таблички з написом «Насадження затруєні» та попереджають дітей, що падалицю і плоди з дерев їсти не можна, тому що вони отруйні.Обробку рослин пестицидами потрібно припиняти відповідно до регламентації застосування того чи іншого препарату за 20... 30 днів до збирання врожаю.Перед тим, як розпочати роботу з пестицидами, потрібно озна-йомитися з їхніми властивостями, вивчити, як з ними поводитися та які запобіжні заходи треба вживати.

Усіх, хто буде заходити в сад, потрібно попередити, що він тільки що обприсканий і плоди та ягоди не дозволяється споживати. Сторонніх осіб та дітей в оброблені сади допускати не можна. Взагалі в обприсканих садах забороняється проводити будь-які роботи протягом п'яти днів після обробки. Знешкодження тари й одягу треба проводити на відкритому повітрі з використанням індивідуальних захисних засобів (гумових рукавиць, респіраторів або марлевих пов'язок, захисних окулярів). Дегазацію тари (скляної й металевої), забрудненої пестици-дами, проводять кашкою з гашеного вапна, яке розкладає фосфорорганічні та хлорорганічні отрути. Через 5...6 год тару кілька разів споліскують водою. Одяг, у якому обприскували, двічі кип'ятять у мильно-содовому розчині протягом 30 хв кожен раз або замочують у мильно-содовому розчині протягом 8 год, після чого три рази перуть у такому самому гарячому розчині. Гумові рукавиці й чоботи обмивають водою, потім обробляють кашкою хлорного або гашеного вапна і кілька разів промивають водою з милом. Воду, що містить залишки пестицидів, зливають у спеціальну яму, яку потім обробляють гашеним вапном і засипають землею.

Першу допомогу потерпілим надають негайно, не чекаючи медичного працівника, а потім викликають лікаря. Передусім потрібно вивести потерпілого на повітря, розстебнути комір, зняти пояс. Якщо отрута потрапила в очі, промивають їх водою або 0,2%-ним розчином питної соди. При надходженні її в шлунок потерпілому негайно дають випити кілька склянок води і викликають блювання. Після цього дають випити воду з подрібненим активованим вугіллям (1...2 столові ложки на склянку води). Забороняється давати рицинову олію, яка розчиняє отруту.

Якщо пестицид потрапив на шкіру, його змивають водою або обережно, не розмазуючи, стирають ватою чи марлею, після чого обмивають водою.

Для захисту бджіл від отруєння слід дотримуватися таких правил: не обприскувати й не обпилювати рослини під час цвітіння, віддавати перевагу обприскуванням, які значно ефективніші проти шкідників і безпечніші щодо занесення отрути за межі саду. Обпилення можна проводити рано вранці до випадання роси у безвітряну погоду. Перед обробкою плодово-ягідних рослин треба знищити всі бур'яни, які цвітуть у саду і поряд з ним (на межах, стежках), тому що бджоли гинуть переважно на цих рослинах. На рослини, що не цвітуть, бджоли не сідають. На час обприскування плодових дерев і ягідників слід закривати культурні рослини, які ростуть на присадибних ділянках і в цей час цвітуть. На присадибних ділянках, де є пасіки, обробку треба проводити рано вранці або пізно ввечері після заходу сонця, коли бджоли у вуликах і нижча температура повітря. Перед обприскуванням льотки треба закрити, а вулики накрити плівкою, брезентом чи листами дикту. Після закінчення обприскування, як тільки дерева просохнуть, потрібно зняти з вуликів укривні матеріали, ретельно вимити і протерти прилітні дошки, напувалки і лише після цього відкрити льотки.

Дані поради розроблені спеціалістом з питань цивільного захисту та мобілізаційної роботи Могилівської сільської ради - Ільченко Оксаною Анатоліївною.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше