Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Привітання зі святом Маланки

Привітання
13.01.2022

Щедрик ведрик,
 Дайте вареник,
 Грудочку кашки,
 Кільце ковбаски,
 Ще того мало -
 Дайте ще сала;
 Ще того трішки -
 дайте лемішки;
 Або дайте ковбасу,
 Я до дому понесу,
 А як дасте кишку,
 То з'їм в затишку!

Маланка або Щедрий вечір — українське народне і церковне свято, вечір напередодні «старого» Нового року або святого Василія Великого (14 січня); новорічний обряд з традиційним переодяганням у тварин і фольклорних персонажів; учасник цього обряду; «переддень Нового Року». Святкування Маланки походить від стародавнього, ймовірно, дохристиянського звичаю. За християнським календарем — це також день преподобної Меланії (Меланки, Маланки, Миланки). Меланка-Вода приходить на щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні торжества та справити гостини, які в народі так і називають — гостини Меланки. В українській народній традиції дохристиянський та християнський обряди об'єдналися у свято Меланки.

 

Життєрадісні щедрівки та новорічні пісні і сьогодні користуються загальною любов’ю та шаною в народі, і цьому є наочне підтвердження, як люди щиро та відкрито зустрічають, підспівувують, пританцьовують та дякують за віншування і збереження національних традицій і обрядів.

Дай Боже Вам щедрого вечора на Меланки,

Доброго вечора на Старий Новий рік,

Міцного здоровя на Святого Василя,

Та веселого настрою на Водохреща.

Будьте здорові, зі святом!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше