Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Оголошуємо конкурс!

Оголошення
16.02.2021

Могилівська сільська рада оголошує конкурсу

на визначення кращої ідеї пам’ятного знака

«Матері Героя радянського Союзу Іллі Миновича Шишканя – Катерині Іванівні Шишкань» у с. Могилів (далі – Конкурс)

Віддаючи данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни 1939-1945 років та зважаючи на необхідність постійного піклування про ветеранів війни, учасників визвольного руху, жертв нацизму та їх родичів,  з метою збереження пам’яті про перемогу над нацизмом та задля розвитку історичної свідомості мешканців Могилівської громади та гостей нашої території, сільська рада започатковує Конкурс.

Метою Конкурсу є: визначення кращої ідеї пам’ятного знака «Матері Героя радянського Союзу Іллі Миновича Шишканя – Катерині Іванівні Шишкань» у с. Могилів Дніпровського (Царичанського) району.

Завданням Конкурсу є: знайти унікальну форму відображення пам’ятника та віднайти рішення щодо увічнення пам`яті матері загиблого Героя Радянського Союзу І. М. Шишканя, яка похована на теренах Могилівської громади.

Суть Конкурсу: подвиг Героя за свободу нації, гідне майбутнє свого народу, своєї країни, має бути вшанований на найвищому рівні. Також, з огляду на те, що Ілля Минович похований на Братському кладовищі в місті Всеволожськ Ленінградської області, а його матір все життя проживала і померла у с. Могилів, саме тому вважаємо за необхідне гідно вшанувати та встановити пам’ятник матері І. М. Шишканя – Катерині Іванівні.

Вимоги: подати оригінальну, аматорську ідею та ескіз пам’ятника у електронному або паперовому вигляді.

Терміни проведення Конкурсу: 20.02.2021 року – 20.03.2021 року.

Підведення підсумків Конкурсу: до 31.03.2021 року.

Нагорода: І місце – 3000 грн.

Результат конкурсу: переможець отримає грошову винагороду та до 9 травня 2021 р. – ідея-переможець буде реалізована.

Для більш детальної інформації щодо Конкурсу – звертайтесь за номером тел. 095 773 45 58 – Ірина Володимирівна або у Могилівську сільську раду.

 

Історична довідка

1 серпня 1918 року в селі Могилів (Царичанський район Дніпропетровської області України) народився Герой Радянського Союзу Ілля Минович Шишкань, який закінчив середню школу, зоотехнікум та навчався в Дніпропетровському державному університеті. Працював в колгоспі. З 1937 року був в рядах Червоної Армії. У 1940 році закінчив Чугуївську військову авіаційну школу льотчиків. З першого дня Великої Вітчизняної війни лейтенант І. М. Шишкань був в діючій армії.

За період з 22 червня 1941 року по 5 серпня 1942 командир ланки, старший лейтенант І. М. Шишкань зробив 314 бойових вильотів, провів 54 повітряних боїв, в яких збив особисто 8 і в складі групи 3 літаки противника (в матеріалах нагородного листа говориться про 11 особистих перемог). Указом Президії Верховної Ради СРСР від 28 січня 1943 удостоєний звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі "Золота Зірка". 21 червня 1943 року заступник командира ескадрильї, старший лейтенант І. М. Шишкань збитий в повітряному бою і покинув палаючий літак з парашутом. При приземленні льотчик отримав переломи обох ніг і хребта, незабаром помер. На той час здійснив понад 400 бойових вильотів, провів понад 60 повітряних боїв, збив особисто 12 і в складі групи 4 літаки противника. Похований на Братському кладовищі в місті Всеволожськ Ленінградської області. У селі Могилів встановлений бюст Героя.

 

Подвиг героя за свободу нації, гідне майбутнє свого народу, своєї країни, має бути вшановане на найвищому рівні, саме тому в с. Могилів окрім бюста Героя має бути встановлений пам’ятник на кладовищі його матері.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше