Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Нюанси оформлення дозволу на виїзд дитини за кордон

Новина
11.11.2020

Нюанси оформлення дозволу на виїзд дитини за кордон

 Під час планування подорожі за кордон із дітьми часто виникають питання щодо необхідності оформлення дозволу батьків (чи одного з батьків) на виїзд дитини, зокрема: як бути, якщо батьки розлучені; яким є термін дії дозволу на виїзд дитини за кордон тощо. 

 Як оформити дозвіл на виїзд дитини за кордон?

Законодавством України передбачено, що дитина яка не досягла 16-річного віку, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників, та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними. Окрім того, згода на виїзд дитини повинна бути нотаріально посвідченою (!).

Нотаріальна згода батьків на вивезення дітей за кордон є юридичним документом, що запобігає незаконному вивезенню (викраденню) дітей з України. Дозвіл батька (матері) на перетин дитиною кордону потрібен тільки громадянам України. Діти, які мають громадянство інших держав, виїжджають з України без пред’явлення такого дозволу.

Для посвідчення дозволу, нотаріусу потрібно надати такі документи: оригінали паспортів батьків, індивідуальних податкових номерів та свідоцтва про народження дитини.

При цьому, форма дозволу залежить від того, хто буде супроводжувати дитину в подорожі. Якщо дитина виїжджає з країни в супроводі одного з батьків, потрібен нотаріально посвідчений дозвіл іншого з батьків; якщо ж дитина виїжджає з країни в супроводі інших осіб -нотаріально посвідчений дозвіл повинен надаватися і батьком, і матір’ю.

При складанні нотаріально посвідченої згоди на виїзд малолітньої (неповнолітньої) дитини з України обов’язково вказується інформація про особу, що супроводжує дитину, країни подорожі (включаючи транзитні), а також цілі і терміни поїздки.

Перетин кордону здійснюється виключно з оригіналом згоди на виїзд!

Який термін дії дозволу на вивезення дитини за кордон?

Строк чинності дозволу на виїзд дитини за  кордон визначається індивідуально, так як період його дії безпосередньо залежить від цілей подорожі. На законодавчому рівні передбачено оформлення батьківської згоди на кожну поїздку окремо, однак в деяких випадках (лікування, навчання, спілкування з родичами тощо) згода може бути оформлена на кілька поїздок. 

Коли така згода іншого з батьків не потрібна?

У випадках, коли другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску.

Якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон дитина, що не досягла 16-річного віку, або її проїзному документі є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном.

У разі пред’явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій:

— свідоцтва про смерть другого з батьків;

— рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;

— рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;

— рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;

— рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг  16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

— довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав невнесення відомостей про батька (під час виїзду дитини за кордон  у супроводі одинокої матері);

— довідки про наявність заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, виданої органом державної виконавчої служби.

Окрім того, важливо:

Якщо поїздку за кордон з дитиною планує той із батьків, хто проживає окремо від дитини, тобто місце проживання дитини служба в справах дітей або суд визначив не з ним, то він, незалежно від строку поїздки та за умови відсутності в нього заборгованості з виплати аліментів, повинен отримати нотаріально засвідчену згоду другого з батьків на виїзд дитини за кордон. Отримувати нотаріальну згоду другого з батьків належить напередодні кожної поїздки дитини.

Якщо дитина, місце проживання якої офіційно зареєстровано з одним з батьків, проте фактично вона  проживає з іншим, в такому випадку нотаріальну посвідчену згоду надає той з батьків, з яким дитина проживає офіційно.

Досить часто зустрічаються випадки, коли один з батьків не дає згоду на виїзд неповнолітніх дітей з України з тієї чи іншої причини. Якщо мирним шляхом досягти компромісу не вдається, єдиним варіантом вирішення проблеми є звернення до суду.

Слід зазначити, що в Україні основні підходи до реалізації прав дітей на виїзд за межі України протягом останнього часу істотно змінилися. Це пов’язано зокрема з посиленням уваги з боку держави до інтересів дітей, удосконаленням механізму контролю за дотриманням чинного законодавства у сфері охорони дитинства.

 

 Інформує Південно-Східного міжрегіонального управління

Міністерства юстиції  (м. Дніпро)

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше