Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Амброзія полинолиста – небезпечний карантинний бур’ян!

Оголошення
01.09.2021

Шановні жителі  Могилівської громади, керівники сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, організацій, установ!

Звертаємось до Вас з проханням навести належний порядок на території біля власних садиб, установ, магазинів, шкіл, дитячих садочків та дитячих ігрових майданчиків, полях, фермах, узбіччях доріг.  Особливо звернути увагу на покинуті садиби, ділянки для ведення присадибного господарства, луки, кладовища, узбіччя доріг.

Друга половина літа і початок осені – пора цвітіння амброзії полинолистої, пилок якої – найсильніший алерген для людей різного віку. Квітковий пилок амброзії шкідливий та небезпечний для людини, попадаючи в очі, ніс, бронхи, викликає сльозотечу, погіршує зір, підвищує температуру тіла, та призводить до бронхіальної астми.  Алергени знаходяться в пилкові, насінні та листі.

Біля власного будинку - потурбуйтеся про те, щоб амброзія була відсутня у вас в дворі і дворі сусідів.

 

Ботанічний опис і засоби боротьби

Амброзія досягає висоти 60–140 см, іноді понад 4 м. Має міцне коріння — до чотирьох метрів. Розмноження іде тільки насінням, але навіть одна рослина здатна дати 40 000 — 150 000 насінин. Квітковий період і вироблення пилку-алергену у амброзії — з липня по жовтень.

Нові рослини сходять після дощів з квітня по серпень, тобто п’ять місяців на рік. Нема жодного закладу, готового боротися з амброзією п’ять місяців на рік —  і через незнання ботанічних особливостей амброзії як рослини, і через нерозробленість механічних (нехімічних) засобів боротьби з карантинним бур’яном. Адже викосити треба велетенські території за відносно короткий термін декілька разів за весну-літо. Викошувати слід до коріння, адже доросла рослина дає нові пагони вище кореневої шийки (просте скошування не допомагає). Насіння тривалий час зберігає схожість у теплому навколишньому середовищі. Здатність до проростання зберігають як стигле, так і недозріле насіння, а в грунті — зберігається до 40 років. Тому з карантинним бур’яном слід боротися десятиліттями. Вихід не в косовиці і не у використанні гербіцидів, бо на земельних ділянках з амброзією гуляють діти і перебувають дорослі. Слід витісняти амброзію в містах газонними травами. При цьому доводиться засівати їх щонайменше кілька сезонів, аби цілковито витіснити амброзію з того чи іншого ареалу.

 

Категорично забороняється:

Висівати  засмічене  карантинними бур’янами насіння сільськогосподарських культур; вивозити  і реалізовувати імпортне та вітчизняне  насіння, завезене  з інших районів країни, без перевірки у фітосанітарних лабораторіях ,незалежно від наявності документів  на їх якість.

Агротехнічних(ліквідаційних) заходів: застосування  гербіцидів, створення агрофітоценозів, механічне скошування тощо. На території з карантинним режимом здійснюється  комплекс  спеціальних  карантинних заходів  спрямованих  на знищення  вогнищ  карантинного бур’яну  та запобіганню його подальшого розповсюдження ( відповідно  до ст.10 Закону "Про карантин рослин").

 

Враховуючи велику  шкоду амброзії полинолистої як для сільського господарства , так  і для здоров’я людей , боротьба  з нею  є одним з найважливіших завдань  всіх землекористувачів.  Тому у випадку  виявлення амброзії сільськогосподарські виробники, власники (користувачі) земельних  та присадибних ділянок зобов’язані негайно вжити заходи по її знищенню. Порушення  вимог  відносно виконання фітосанітарних заходів щодо знищення амброзії  полинолистої  спричиняє за собою  накладання штрафів  як на посадових  осіб , так  і на громадян  згідно ст.105 Кодексу  України  « Про  адміністративні  правопорушення» . Згідно з чинним законодавством – обов’язок кожного громадянина, підприємця та посадової особи.

 

Прохання всіх віднестися до цієї проблеми з розумінням та підтримкою, адже від кожної особисто людини залежить який вигляд матиме наша громада, а також зведемо до мінімуму її негативний вплив на здоров’я людей.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше