Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

15 лютого – Міжнародний день онкохворої дитини

Новина
15.02.2021

15 лютого – Міжнародний день онкохворої дитини

 

За рішенням Міжнародної спілки проти раку (UICC) у лютому проводяться Всесвітній день боротьби з раком та Міжнародний день онкохворої дитини (4 та 15 лютого відповідно), які покликані привернути увагу широкого загалу людей до ситуації із онкозахворюваністю, зокрема, дітей.

Дніпропетровська область - одна з найбільших за кількістю дитячого населення в Україні.

Рівень дитячої онкологічної захворюваності у Дніпропетровській області в останньому десятиріччі підвищився у порівнянні із попереднім: від 9 - 10 випадків на 100 тис.дітей у 2007 - 2009р.р. до 14 - 16 на 100 тис. дітей на рік у 2015 - 2020 р.р.

Разом з тим, з 2014 р в КП «ДОДКЛ» ДОР» отримують лікування також діти з Донецької та Луганської областей.

В теперішній час в Дніпропетровській області фахівцями спостерігаються 527 дітей, які хворіють або колись перенесли хворобу та продовжують знаходитися в групі диспансерного спостереження.

Незважаючи на те, що злоякісні новоутворення у дітей зустрічаються досить рідко, значущість їх не викликає сумніву за важкістю наслідків та значний внесок в структуру дитячої смертності, а також високу інтенсивність та вартість лікування.

В останні роки відмічається різке зростання пливу факторів ризику виникнення онкологічних захворювань – забруднення навколишнього середовища, постаріння населення, збільшення споживання в їжу продуктів з високим вмістом тваринних жирів, цукру, солі, а також тютюнокуріння, зловживання алкоголем на фоні зменшення споживання овочів та фруктів, малорухомого способу життя. Більш ніж 40% усіх випадків раку можливо попередити. Найбільш ефективним засобом попередження як онкологічних, так й інших захворювань є здоровий спосіб життя.

Структура онкопатології в дітей відрізняється від такої в дорослих. У дітей вкрай рідко зустрічаються такі пухлини, як рак легені, шлунка, стравоходу, молочної залози, матки, шкіри, тобто пухлини, які найбільш часто зустрічаються у дорослих. В структурі дитячої онкопатології перше місце займають лейкози (частка їх в різні роки коливається від 32 до 49%), на другому місці - злоякісні лімфоми (11 - 17%), третьому - злоякісні новоутворення центральної нервової системи - головного та спинного мозку (10 – 15%), що співпадає зі структурою дитячої онкопатології в Україні та Європі в цілому. Часто зустрічаються у дітей також пухлини нирок, позачеревного простору, кісток, яєчників.

Зовсім недавно майбутнє дітей, хворих на злоякісну пухлину, вважалося безнадійним. Якщо до 1970-х років видужувало не більше 7 - 10% дітей, сьогодні при ряді пухлин – більш ніж 90%.

Вкрай важливим для виліковування є виявлення пухлини в ранній стадії.

Багато в чому своєчасне розпізнавання пухлини залежить від батьків дитини. При уважному догляді вони можуть помітити ряд ознак, які повинні змусити їх звернутися до лікарні з метою проведення обстеження для того, щоб діагностувати або виключити пухлину.

Пухлини у дітей ховаються під безліччю "масок". Адже майже будь-яке захворювання в дитячому віці, деякі фізіологічні стани можуть своїми проявами бути схожими на пухлинний процес (і навпаки), а часто вони протікають одночасно. Якщо у дитини є вада розвитку, то вона може своїм яскравим проявом приховувати пухлину. Часто до нас поступають діти, в яких спочатку були діагностовані «рахіт» замість пухлини нирки або нервової тканини, «забій», «артрит», «перелом» - при пухлинах кісток; гастрит - при пухлині головного мозку і т.д. Причини - рідкість цієї патології у дітей, труднощі виявлення, а також те, що більшість батьків просто не знають, що у дитини може бути рак. Проте, часто пухлину у малюка виявляють саме батьки. Це буває при купанні, одяганні. Раптом у животі прощупується щось «зайве», або на шийці зʼявляться збільшені лімфатичні вузлики, або щось ще не сподобається. У початкових стадіях захворювання спостерігаються малі ознаки, які об'єднують в поняття «пухлинний симптомокомплекс»: млявість, капризи, плаксивість, швидка стомлюваність, непостійні болі в животі, блідість, зниження апетиту, чого не було у дитини раніше, зниження маси тіла або відсутність збільшення маси тіла у дитини грудного віку, невелике підвищення температури тіла (37,2 - 37,5). Симптомами пухлини можуть бути задишка, кров у сечі та інші.

Складним для діагностики є те, що найбільш поширені в дитячому віці пухлини розташовуються у важкодоступних для дослідження областях: зачеревному просторі, грудній порожнині, черепі і розвиваються тривалий час практично непомітно. Розсовуючи навколишні органи і тканини, новоутворення поступово збільшуються в розмірах і часто виявляються лише тоді, коли досягнуть значних розмірів або з'являться метастази у віддалених органах. Побачити очима у дітей можна лише збільшені лімфатичні вузли шиї, пахвовій і паховій областей (ознака захворювання системи крові або метастазів інших пухлин), тератоідні пухлини крижово - куприкової області, деформації в області обличчя, тулуба і кінцівок, пов'язані з наявністю пухлини м'яких тканин, а також зміни в стані пігментних невусів (родимок) шкіри. У такій ситуації неможливо переоцінити роль ультразвукового дослідження черевної порожнини , яке дозволяє виявити пухлину до того, як її вдається промацати руками. На етапі поглибленого обстеження використовується комп'ютерна та магнітно-резонансна томографії та інші спеціальні методи діагностики.

Видаленню підлягають доброякісні пухлини, котрі розглядаються як передракові стани. Злоякісні пухлини можуть розвинутися на тлі деяких вад розвитку.

Хоча рак - страшне і тяжке захворювання, дотримання всього трьох дуже важливих умов робить його виліковним. Це - рання діагностика, використання сучасних методів лікування і, звичайно, любов і турбота рідних і близьких.

Важливо пам'ятати, що пухлина може виникнути в будь-якому віці. Якщо вам здалося, що щось зі здоров'ям вашої дитини не в порядку, не втрачайте часу - сама не розсмокчеться! - Йдіть до лікаря і обстежуйтеся. Якщо виявиться, що нічого страшного немає, дуже добре, ну а якщо пухлина, то її-то й потрібно виявляти на самих ранніх стадіях розвитку.

Повне та всебічне обстеження дитині для виключення онкологічної патології можливе на базі КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня» ДОР» - лікарні, яка має для цього всі умови – досвідчених фахівців та саме сучасне обладнання.

В онкогематологічному центрі КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня» ДОР» надається спеціалізована стаціонарна допомога дітям з онкологічними та онкогематологічними захворюваннями в повному необхідному обсязі.

Дитяча онкологія є високотехнологічною високовитратною, матеріало- і трудо- ємною галуззю медицини.

Спеціалісти КП «ДОДКЛ»ДОР» мають досвід роботи, фахову підготовку, підтверджену сертифікатами, володіють міжнародними протоколами лікування онкозахворювань у дітей, навичками роботи з онкологічними хворими (як методикою проведення хіміотерапії, попередження та усунення її ускладнень, так і оперативного лікування). Хірурги та нейрохірурги лікарні виконують операції найвищої складності з видалення пухлин будь-якої локалізації .

Прийом онколога та гематолога поліклініки КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня» ДОР» здійснюється з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 15.00 за адресою: м. Дніпро, вул. Космічна, 13. Телефони для довідок: реєстратура поліклініки 068-385-2501, 066-954-2532, онкогематологічний центр.

 

Цетр громадського здоров'я ДОР

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше