Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

В’язницю до порушника закону може замінити пробація

Оголошення
20.01.2021

В’язницю до порушника закону може замінити пробація

В Україні створено система пробації покликана на те, щоб ще на стадії досудового розгляду обвинуваченого мати можливість надати людині всю необхідну правову, соціальну, медичну та інші види допомоги, аби призначене покарання було справедливим та з дотриманням прав і свобод людини і громадянина. Метою пробації, відповідно до ст. 4 Закону України “Про пробацію”, є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності. Система пробації працює у трьох напрямах. Перш за все, це покарання без позбавлення волі. Однак є важливий нюанс. Пробація — це не можливість уникнути покарання за злочин. Впровадження пробації означає, що, як тільки суд призначає для правопорушника покарання без позбавлення волі (наприклад, випробувальний термін, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадські чи виправні роботи), той автоматично стає клієнтом пробації. І вже тоді уповноважений орган з питань пробації ведуть його, здійснюючи нагляд і надаючи підтримку та консультації. Співпраця уповноваженого органу з питань пробації з потенційним клієнтом починається ще на етапі судового розслідування. Саме уповноважений орган з питань пробаціїскладає досудову доповідь про обвинувачуваного, вивчаючи особу (характеристики, умови життя тощо) і на підставі цих даних дають пропозиції суду щодо покарання до порушника закону — має воно бути з ізоляцією від суспільства чи без неї.
Отже,відомо, що перебування людини у місцях позбавлення волі є чи не найбільш екстремальною та кризовою ситуацією, в яку можна потрапити. Виправні колонії іноді не виправляють людину, а, навпаки, ще більше калічать. Тому покарання позбавленням волі має застосовуватися тільки як крайній засіб впливу, коли злочинець становить небезпеку для суспільства. У решті випадків правопорушник має залишатися в суспільстві.
Начальник
Царичанського районного сектору
філії Державної установи «Центр пробації»
майор внутрішньої служби Сніжана ЗАЙВА
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше