Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Стійкість до протимікробних препаратів

Новина
24.11.2020

Стійкість до протимікробних препаратів

 Стійкість до протимікробних препаратів (СПП) ставить під загрозу проведення ефективної профілактики і лікування дедалі більшого числа інфекцій, викликаних бактеріями, паразитами, вірусами та грибками.

Проблема СПП продовжує загострюватися, тому що, це дуже серйозна загроза для світової громадської охорони здоров'я, яка вимагає дій у всіх державних секторах і участі суспільства.

Без застосування ефективних антибіотиків буде складно забезпечити успішне проведення хірургічних операцій та хіміотерапії при онкології.

Витрати на лікування пацієнтів з резистентними інфекціями вищі, оскільки лікування може тривати довше, з проведенням додаткових аналізів, застосуванням більш дорогих лікарських засобів.

Стійкість до протимікробних препаратів виникає, коли мікроорганізми (бактерії, грибки, віруси та паразити) змінюються під впливом протимікробних препаратів, таких як: антибіотики, протигрибкові, противірусні, протималярійні та протиглисні препарати. Мікроорганізми, які набули стійкості до протимікробних препаратів, іноді, називають «супермікроб».

В результаті лікарські засоби втрачають ефективність, а інфекції довше затримуються в організмі, в результаті чого зростає ризик зараження оточуючих.

Без ефективних протимікробних препаратів для профілактики та лікування інфекцій такі медичні процедури, як трансплантація органів, хіміотерапія при онкологічних захворюваннях, лікування діабету і хірургічні операції, наприклад, кесарів розтин і заміна тазостегнового суглоба, стануть вкрай ризикованими.

Стійкість до протимікробних препаратів обумовлює подорожчання медичних послуг, оскільки потрібна більш інтенсивна терапія і тривале перебування в стаціонарі. Препарати другої та третьої лінії відповідно в 3 і 18 разів дорожче, ніж препарати першого ряду.

Стійкість до протимікробних препаратів розвивається з часом природним чином, зазвичай за допомогою генетичних змін. Однак, некоректне і надмірне використання протимікробних препаратів прискорює цей процес.

Стійкість до антибіотиків спостерігається у людей у всіх країнах. Пацієнти з інфекціями, викликаними резистентними бактеріями, мають підвищений ризик негативних клінічних та летальних результів, а також споживають більше медичних ресурсів, ніж пацієнти, які інфіковані не резистентними штамами тієї ж бактерії.

Стійкість  Klebsiella pneumoniae - кишкової бактерії, яка може викликати небезпечні для життя інфекції. У деяких країнах через розвинення стійкості до K. Pneumoniae, антибіотики виявляються неефективними при лікуванні більш ніж у половини пацієнтів з цією інфекцією.

Широке поширення отримала стійкість E. Coli - кишкової палички до антибіотиків. Тепер у багатьох країнах, на різних континентах терапія антибіотиками є неефективною більш ніж в половині випадків.

Також широко поширилася стійкість до препаратів першої лінії Staphlylococcus aureus - частого винуватця важких інфекцій в установах охорони здоров'я та за її межами. За оцінками, ймовірність смерті хворого, інфікованого метицилін-резистентним золотистим стафілококом на 64% вище, ніж пацієнта з не резистентним штамом Staphylococcus aureus.

За оцінками ВООЗ, в 2016 році було зареєстровано близько 490 000 випадків захворювання на туберкульоз з множинною, яка характеризується стійкістю до двох найдієвіших протитуберкульозних лікарських засобів. Для терапії цієї форми туберкульозу застосовуються більш тривалі й менш ефективні курси лікування - у 2015 році було успішним лише в 54% випадків.

У 2016 році близько 4,1% випадків захворювання на туберкульоз характеризувалися широкою стійкістю щонайменше до 4 противотуберкульозних препаратів, які були виявлені в 121 країні.

У 2010 році в країнах, які розвиваються, приблизно у 7% пацієнтів з ВІЛ, що приступили до курсу антиретровірусної терапії (АРТ), була виявлена ​​стійкість до лікарських засобів. У розвинених країнах цей показник склав 10-20%. Останнім часом деякі країни повідомляють про 15% випадків резистентності серед тих, хто приступає до терапії та до 40% серед тих, хто її відновлює. Ця проблема вимагає термінових дій.

Противірусні препарати необхідні для лікування грипу. Майже всі віруси грипу типу А, що циркулюють серед людей, стійкі до противірусних препаратів - амантадину й римантадину. Однак резистентність до інгібіторів нейрамінідази (осельтамівір) залишається на низькому рівні (1-2% випадків).

Під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я щорічно в листопаді, починаючи з 2015 року, проводиться Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків під девізом «Антибіотики - використовуйте обережно!».

В Україні, з початком пандемії коронавірусної хвороби, споживання антибіотиків збільшилося практично в 40 разів. Таку інформацію оприлюднив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в ході засідання Верховної Ради.

Значна кількість громадян у пошуках «чарівних ліків» від гострих респіраторних захворювань, у тому числі грипу та коронавірусної хвороби, змітають з полиць аптек антибіотики. Частіше питають саме «сильні антибіотики». Це хибне уявлення. Антибіотики не грають «м’язами» перед інфекцією, в них є певний механізм дій, про який знає лікар.

Тому вкотре звертаємо увагу - антибактеріальну терапію призначає лише лікар за клінічними показаннями. Безконтрольне споживання таких лікарських засобів може спровокувати стійкість бактерій до них і стати причиною значного погіршення здоров’я в майбутньому.

Застосовуйте будь-які лікарські засоби тільки

за рекомендаціями лікаря та бережіть себе!

 

Обласний центр громадського здоров'я ДОР

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше