Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Порядок прийняття засуджених осіб в Україну

Новина
12.05.2020

Порядок прийняття засуджених осіб в Україну

 

Питання передачі засуджених осіб є одним із актуальних питань міжнародного співробітництва у сфері кримінального судочинства.

За наявності правової підстави – міжнародного договору, що регулює питання передачі засуджених осіб, особа, засуджена за вчинення одного або декількох злочинів до покарання у виді позбавлення волі в іноземній державі (в державі винесення вироку), може бути передана з цієї держави до держави, громадянином якої є ця особа, і яка забезпечить подальше виконання покарання (до держави виконання вироку).

Найпоширенішим міжнародним договором з цих питань є Конвенція про передачу засуджених осіб, що була укладена у Страсбурзі 21.03.1983 і набула чинності для України 01.01.1996. Учасниками Конвенції є 46 європейських держав, а також 22 держави, які не є членами Ради Європи, у тому числі Австралія, Ізраїль, Індія, Канада, Мексика, США,  Японія.

Крім того, для України є чинними 14 двосторонніх міжнародних договорів про передачу осіб, засуджених до позбавлення волі, для подальшого відбування покарання, укладених з Республікою Узбекистан, Азербайджанською Республікою, Республікою Казахстан, Республікою Вірменія, Грузією, Китайською Народною Республікою,  Республікою Таджикистан, Ісламською Республікою Іран, Корейською Народно-Демократичною Республікою, Туркменістаном, Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією, Республікою Білорусь, Федеративною Республікою Бразилія, Демократичною Соціалістичною Республікою Шри-Ланка.

Слід зазначити, що функції центрального органу щодо виконання на території України положень міжнародних договорів, що регулюють питання передачі засуджених осіб, діючим законодавством віднесено до компетенції Міністерства юстиції України.

Міжнародними договорами, що регулюють питання передачі засуджених осіб, встановлюються певні умови передачі, які в обов’язковому порядку мають бути дотримані договірними державами при вирішенні питання по суті.

Наприклад, Конвенцією про передачу засуджених осіб 1983 року передбачено наступні умови, за яких на підставі цієї Конвенції може бути передано засуджену особу (стаття 3):

   – засуджена особа є громадянином держави виконання вироку;

– вирок суду є остаточним;

– на час отримання запиту про передачу засуджена  особа має відбувати покарання впродовж якнайменш шести місяців або якщо їй винесено вирок до ув'язнення на невизначений строк;

– згода засудженої особи на передачу або, коли з врахуванням її віку або фізичного чи психічного стану одна із двох держав  вважає це за необхідне, – згода законного представника засудженої особи;    

 – якщо дія або бездіяльність, на підставі якої було винесено вирок, є кримінальним злочином згідно із  законодавством  держави виконання  вироку або була б кримінальним злочином у разі вчинення на її території;

– згода держави  винесення вироку і держави виконання вироку на передачу засудженої особи.

 

Умови передачі засуджених осіб і їх прийняття для відбування покарання також передбачені й Кримінальним процесуальним кодексом України (стаття 606).

Міністерство юстиції України розпочинає розгляд питання про прийняття громадянина України, засудженого судом іноземної держави до позбавлення волі, для подальшого відбування покарання в Україні на підставі: звернення засудженого, його законного представника, або близьких родичів чи членів сім’ї засудженого або запиту уповноваженого (центрального) органу іноземної держави.

Під час звернення особа, що звертається, має надати інформацію, що дозволяє ідентифікувати особу засудженого: дату й місце народження, останнє відоме місце проживання на території України, за можливості інформацію про дату винесення вироку іноземним судом, назву суду та місце відбування покарання, а також (за наявності) реквізити або копію документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

На підставі рішення про надання згоди на прийняття засудженого згідно вимог частини 3 статті 609 КПК України до суду України за місцезнаходженням Мін’юсту, якщо останнє місце проживання засудженого в Україні невідоме, або його територіального органу – міжрегіонального управління з урахуванням територіальної підсудності до компетентного місцевого загального суду України, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться останнє відоме місце проживання засудженої особи, подається клопотання про приведення покарання, призначеного вироком іноземного суду засудженій особі, у відповідність до законодавства України.

Клопотання Міністерства юстиції України чи міжрегіонального управління розглядається компетентним судом України відповідно до кримінального процесуального законодавства  впродовж одного місяця з дня його отримання.

За результатами розгляду клопотання суд України надсилає міжрегіональному управлінню (а якщо клопотання подавалося Мін’юстом, – безпосередньо Мін’юсту) копію ухвали, яка набрала законної сили, з відповідною відміткою для інформування уповноваженого (центрального) органу іноземної держави.

Інформацію про надання згоди на прийняття засудженого в Україну, копію ухвали суду України та текстів статей законодавства України разом із перекладом Мін’юст надсилає в десятиденний строк після їх отримання та належного оформлення уповноваженому (центральному) органу іноземної держави.

Після одержання згоди уповноваженого (центрального) органу іноземної держави на передачу засудженого громадянина України з іноземної держави в Україну для подальшого відбування покарання Міністерство юстиції України відповідно до частини 1 статті 611 КПК України надсилає до компетентних органів України доручення про узгодження місця, дати, часу та організацію передачі цієї особи у порядку, визначеному нормативно-правовими актами, до установи системи виконання покарань в Україні.

Щодо засудженого, переданого для відбування покарання в Україні, настають такі самі правові наслідки, як і щодо осіб, засуджених в Україні за вчинення такого ж кримінального правопорушення. До особи, переданої в Україну для подальшого відбування покарання, може бути застосовано умовно-дострокове звільнення, амністію або здійснено помилування у порядку, передбаченому законом.

 

Начальник  Південно-Східного

міжрегіонального управління

Міністерства юстиції (м. Дніпро)

Іван Легостаєв,

Завідувач Сектору судової роботи

 та міжнародного співробітництва

 у Кіровоградській області

Маріанна Касімова

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше