Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Боротьба із сміттям у Могилівській громаді

Оголошення
26.06.2019

Проблема поводження з відходами в об’єднаних територіальних громадах постає останнім часом не менш гостро, ніж у містах. У Могилівській ОТГ немає облаштованих та визначених місць для складування відходів. У результаті лісові масиви, узлісся, узбіччя доріг, ярів, території сільських садиб перетворюються у неорганізовані сміттєзвалища. 

28 контейнерів для збирання сміття придбало керівництво Могилівської сільської ради, які розташовуються по всій території громади. Надалі кількість контейнерів буде збільшуватись. Виготовленням даних контейнерів та їх обслуговуванням займається Комунальне підприємство "Джерело". Також незабаром по всій території Могилівської громади курсуватиме трактор, який буде збирати сміття по всіх вулицях, таким чином буде охоплена вся територія і кожен мешканець зможе цетралізовано викидати ТПВ. 

 У школах громади будуть організовані відповідні навчальні заняття щодо того, як потрібно утилізувати сміття. Виготовимо також спеціальні демонстраційні плакати, щоб школярі на практиці побачили, як викидати сміття за видами матеріалів. 

Договір на вивезення сміття з 1 серпня має підписати кожен власник домоволодіння. За його непідписання передбачений штраф. Штрафуватимуть також за несанкціоноване вивезення відходів.

Збір ТПВ (сміття) буде проводитись згідно укладених договорів з КП «Джерело», тому закликаємо Вас не залишатись осторонь!

Тариф на вивезення сміття у Могилівській ОТГ:

  • 11 грн – для приватного сектору з особи;
  • 70 грн – для бюджетних установ;
  • 70 - 110 грн – для приватних підприємців та інших.

Для порівняння ціна за вивезення сміття у Петриківській ОТГ:

  • 31,77 грн - для приватного сектору;
  • 170,28 грн– для бюджетних установ;
  • 173,34 грн – для приватних підприємців та інших.

Нам потрібно вчитися обходитися зі сміттям цивілізовано. Лише у цьому випадку вулиці населених пунктів громади виглядатимуть так, як кожен із нас цього хоче – по-європейськи чисто. 

Отже, впровадження системи збирання сміття дозволить зменшити кількість відходів, які підлягають захороненню, сприятиме розв’язанню екологічних і соціальних проблем, а також сприятиме ресурсозбереженню.

Довідка.  З 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Про це йдеться у статті 32 Закону України “Про відходи”, до якої був доданий відповідний пункт ще у 2012 році.
Роздільне збирання побутових відходів – це метод збирання, за яким ресурсоцінні компоненти побутових відходів (папір, скло, пластик, метал та ін.) збирають окремо у спеціальні контейнери для подальшого надходження на переробні підприємства. Потрапляючи на сміттєзвалище, відходи забруднюють навколишнє середовище – ґрунт, повітря, воду, залишаючись там багато десятків років, тому що в природних умовах вони не можуть швидко трансформуватись бактеріями та під дією інших природних чинників. Наприклад, папір переробляється за 2-3 роки; консервна банка – 120-150 років; звичайний поліетиленовий пакет – 200 років; пластикова пляшка – 500 років; скло – понад 1000 років. Передусім довкілля забруднюється фільтратом – отруйною рідиною, яка проходить через усе тіло звалища і несе із собою у підземні води забруднюючі речовини. Окрім того, у фільтраті довгий час залишаються бактерії, які спричиняють захворювання практично в усіх живих організмів. Фільтрат може потрапляти як до поверхневих, так і до ґрунтових вод і спричиняти їх забруднення.
Часто сміття просто спалюють. Під час горіння виділяються токсичні гази, утворюються небезпечні хімічні сполуки, які забруднюють атмосферне повітря. Спалювання відходів у дворах розглядається нашим законодавством як правопорушення, що передбачає штраф. Ще більш шкідливі виділення в атмосферне повітря відбуваються під час горіння відходів на сміттєзвалищах. Вдихання цих токсичних газів людиною спричиняє різні захворювання, в тому числі й онкологічні.
Необдумане викидання відходів або їх спалювання завдає непоправної шкоди навколишньому середовищу і суспільству.
Головне правило, яке потрібно запам’ятати: змішані відходи – це СМІТТЯ; роздільно зібрані відходи – це РЕСУРСИ, тобто такий матеріал, з якого можна виробити нові корисні речі.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше