Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

БЕЗПРИТУЛЬНІ СОБАКИ: ХТО ВИНЕН І ЩО РОБИТИ?

Оголошення
18.06.2021

На жаль, безпритульні тварини – одна з обов’язкових «візиток» будь-якого міста, селища чи села. Не винятком стала і Могилівська громада. Кошлатих бродяг часто можна зустріти в центрі села, біля лікарні, в районах зупинок громадського транспорту та поблизу магазинів.

Люди ставляться до безпритульних тварин по-різному. Хтось підгодовує з жалю, хтось намагається знайти доброго господаря для знедоленого пса, а хтось «пригощає» стусаном або ж навіть отрутою чи кулею. Насправді безпритульні тварини часто несуть загрозу для людей.

Лікарі не можуть сказати, наскільки останнім часом загострилася ця проблема, адже щороку спостерігається різна статистика. Однак, що агресивні вуличні тварини є загрозою для перехожих – визнають усі. І не важливо, одну людину вони загризуть чи покусають чи десятьох. Що робити з бродячими тваринами, а головне – з їх недобросовісними власниками – ось справжній виклик демократичному суспільству, в яке вступає і Україна.

Ставши жертвою агресивних тварин, далеко не кожен звертається до медичного закладу чи  поліції.

До сільської ради 14.06.2021 р. звернулася схвильовані мешканці з проханням вирішити проблему бездомних собак в с. Могилів. Сільська рада звернулась до Головного управління Держспоживслужби у Дніпропетровській області вжити відповідних заходів.

Що можна громадою зробити проти зграй приблудних собак?.

Бездомних собак немає. Хтось випустив на вулицю, бо жива іграшка вже набридла. А у когось собака сам відірвався, бо «весілля собаче» на часі.

Але це дуже небезпечно, коли собаки гуртуються у зграї. Це ж тварина, хижак, в інстинктах якого закладено вбивати, особливо якщо з породи бійцівських або сторожових собак.

Всім зрозуміло,  що треба  гуманно ставитися до тварин. Але ж ці бродячі пси  у шлюбний період дуже небезпечні, і не тільки для діток, а й для дорослих. Треба щось робити…

Як коментують лікарі-епізоотологи:

– Насправді всі собаки і коти мають постійне місце проживання. Немає бездомних, немає «приблудних»… Собаки живуть у дворах, на території підприємств. Собака ще може поміняти господаря. Дорослі коти взагалі приживаються дуже погано. Тому й котенят беруть на виховання у молодому віці. Щодо їхніх весіль, то  в  цьому плані проблем немає. У кожній ветеринарній аптеці є препарати, які коригують їхню народжуваність. До того ж, ці препарати  дешеві. Можна проводити й стерилізацію тварин. Цю процедуру успішно проводять ветеринари.

Щодо  поведінки в ситуації, коли вас оточили собаки. Найперше, не показуйте тваринам, що ви злякалися. По-друге, зупиніться і не розмахуйте руками. Якщо у вас є парасолька, відкрийте її. І цим можна на деякий час  захиститися.

Поради  такі: собак потрібно тримати на цепу, у своєму дворіпроведіть вакцинацію своїх  підопічних і котів і собак від сказу. Будьте відповідальні за тих, кого приручили, щоб не нести відповідальності перед законом у випадку, якщо ваш пес когось покусає. Спокійно буде всім, і, в першу чергу, вам особисто.

Згідно нового законодавства ми вправі лише відловити бродячу собаку і помістити її в притулок. Стерилізація бродячих тварин проводиться в великих містах. І така процедура коштує небагато-немало, десь до 750 гривень.

Правила співжиття з тваринами.

Господарі у відповіді за свого кота, собаку, яку приручили.

Відповідальність за  собак, які бігають по вулиці, насамперед несуть їх власники, - багато собаки бігають з ошийниками.

Виконком сільської ради просить всіх власників собак, посадити на прив’язь  своїх улюбленців та охоронців і не випускати їх гуляти на вулицю.

 

Заступник сільського голови

з питань земельних ресурсів, екології, 

економічного розвитку та зв'язку

з громадськістю,

Ірина Барабаш

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше