Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Обов′язок надати право проходу, проїзду до земельної ділянки

Новина
17.05.2021

          Відділ «Царичанське  бюро правової  допомоги»

 ЗЕМЕЛЬНА РЕФОРМА:

 Обов′язок надати право проходу, проїзду до земельної ділянки

      В останні роки не вщухала дискусія  про скасування мораторію на продаж землі та відкриття ринку землі.

     До  відділу «Царичанське бюро правової допомоги» все частіше звертаються громадяни – власники земель сільськогосподарського призначення (паїв), які раніше передавали належні їм земельні ділянки в оренду але з відкриттям ринку, землю хочуть обробляти самостійно. З цього приводу у деяких громадян виникає питання « Як діяти в законний спосіб, коли належна їм земельна ділянка (пай) знаходиться всередині масиву земель сільськогосподарського призначення, до неї відсутній прохід, під′їзд, як проїхати техніці для її обробітку.

     Роз′яснення надає начальник відділу «Царичанське бюро правової допомоги» Дніпровського місцевого центру з надання БВПД Олександр Криворучко:

     31 березня 2020 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який 28 квітня 2020 року був підписаний Президентом України, відповідно до якого з 01 липня 2021 року вводиться ринок землі в Україні.

Цим Законом внесені зміни до Земельного кодексу України , саме частину 6  статті  37-1  доповнено абзацом другим такого змісту:

   "Власники та користувачі земельних ділянок усіх форм власності, розташованих у масиві земель сільськогосподарського призначення, зобов’язані надавати право сервітуту для забезпечення проходу (проїзду) іншим власникам та користувачам земельних ділянок до належної їм на відповідному праві земельної ділянки".

    Слід зазначити, що вищезазначений закон набирає чинності 01.07.2021 року, тому саме з цього часу власники та користувачі земельних ділянок матимуть законні підстави встановлення земельного сервітуту  щодо проходу , проїзду до належної їм земельної ділянки.  В свою чергу інші власники та користувачі земельних ділянок  у цьому масиві зобов′язані надавати право сервітуту для забезпечення проходу, проїзду до  земельних ділянок.

     Право земельного сервітуту - це право власника або землекористувача земельної ділянки чи іншої заінтересованої особи на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками).

    Земельний сервітут здійснюється способом, найменш обтяжливим для власника земельної ділянки, щодо якої він встановлений.

     Відповідно до ст. 100 Земельного кодексу України - сервітут може бути встановлений договором, законом, заповітом або рішенням суду. Сервітут може належати власникові (володільцеві) сусідньої земельної ділянки, а також іншій конкретно визначеній особі (особистий сервітут).

    Земельний сервітут може бути встановлений договором між особою, яка вимагає його встановлення, та власником (землекористувачем) земельної ділянки.

    За домовленістю сторін договір про встановлення земельного сервітуту може бути посвідчений нотаріально.

    Власник земельної ділянки також може встановити вимогу нотаріального посвідчення договору про встановлення земельного сервітуту та скасувати таку вимогу. Встановлення (скасування) вимоги є одностороннім правочином, що підлягає нотаріальному посвідченню. Така вимога є обтяженням речових прав на земельну ділянку та підлягає державній реєстрації в порядку, визначеному законом.

   Земельний сервітут підлягає державній реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації прав на нерухоме майно.

    В свою чергу враховуйте, відповідно до частини 6  статті 37-1  чинного Земельного кодексу України -  Земельні ділянки під польовими дорогами, розташовані у масиві земель сільськогосподарського призначення (крім польових доріг, що обмежують масив), можуть використовуватися землевласником (землекористувачем) як для проходу (проїзду) до інших земельних ділянок, розташованих у такому масиві, так і для вирощування сільськогосподарської продукції.

   Аналізуючи вищезазначені норми слід відмітити, що законодавець фактично зобов′язав Законом (що вступить в дію 01.07.2021 року) власників та користувачів суміжних земельних ділянок у масиві земель сільськогосподарського призначення надавати прохід, проїзд до земельних ділянок що знаходяться в середині масиву, але як на мою думку, не слід  нехтувати поняттям добросусідства та погоджувати з суміжними сусідами шляхи руху сільськогосподарського транспорту, терміни польових робіт та інше, укладаючи договори встановлення сервітуту, щоб в подальшому спори не вирішувати в судах.

  Не забувайте, що право земельного сервітуту може бути платним.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше