Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Давня історія села Новопідкряж

Новина
13.08.2021

Давня історія села Новопідкряж

 

В степи, на місце сучасної Могилівської ОТГ, колись кочувати скотарі. Це були ворожі слов'янам тюрко-болгарські племена печенігів (X сторіччя), половців (XI–XIII сторіччя), що нахлинули зі сходу. Про їх перебування тут свідчать впускні поховання в стародавніші кургани. Багаті кочівницькі поховання XI–XII сторіч досліджені у селі Новопідкряж.

 

Село Новопідкряж вперше згадується в історичних документах в 1778 році. Воно виникло як один із запорізьких зимівників на поорільських землях у другій половині XVIII століття. Зимівник належав до земель Війська Запорізького Низового (Протовчанська паланка).

 

Після зруйнування у 1775 році Запорізької Січі село ввійшло до складу Катеринославської губернії Новомосковського повіту.

 

У ХІХ сторіччі село Новопідкряж носило назву Патлахівка. Також зустрічалися назви хуторів Перчунове, Пухівка та інші. У кінці ХІХ сторіччя у Новопідкряжанській волості було село Новопідкряж і Кисличинівка, там проживав 4241 житель і було 725 дворів.

 

 

#Наша_незалежність #Марафон_30

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше